Koor BLIJ RONDEEL Heverlee - Leuven

Onze dirigente

Liliana Duma werd geboren te Gura-Humorului in RoemeniŽ.

Reeds op zeer jeugdige leeftijd wist zij wat ze wilde: muziek studeren! Door haar hoge prestaties was ze sedert haar tien jaar beursstudente.

In het conservatorium "George Enescu" te IASI promoveerde ze in vier specialiteiten: koordirectie, muziekpedagogie, lerares altviool en piano.

Zij was leerlinge van de Roemeense altviolist Constantin Stanciu (lid van het op wereldvlak gekende strijkkwartet "VOCES"). Ze behaalde in RoemeniŽ verscheidene prijzen op nationaal vlak als koordirigente en altvioliste, o.a. als altvioliste in de Opera Rom‚nia van de stad IASI.

Zij werkte vier jaar als lerares in een middelbare school en was nadien vier jaar directrice van een cultuurcentrum. Zij doorkruiste Europa als alt bij het gekende Roemeense koor "Cantores Amicitiae" dat ook reeds enkele malen te gast was in BelgiŽ. In haar eigen conservatorium werd haar een plaats aangeboden als assistent-professor koordirectie. Zij nam echter liever de gelegenheid te baat zich te vervolmaken in het buitenland.

Sinds oktober 1996 verblijft zij in ons land en behaalde er in 2000 als eerste vrouwelijke kandidate de meestergraad orkestdirectie bij Edmond Saveniers aan het Lemmensinstituut te Leuven en in 2003 de meestergraad altviool bij Marc Tooten. In 2004 specialiseerde zij er zich voor kamermuziek eveneens bij Marc Tooten.

Sedert 1997 is zij  de vaste dirigente van het Leuvens Vokaal Ensemble Pro Arte en sedertdien van nog vier andere koren.

Haar leven is muziek!

                     

Laatste aanpassing: 09/12/10