Welkom op de luisterpagina van 

Blij Rondeel

uit Heverlee - Leuven

 

Dubbelconcert Siyahamba 

opname 10/11/2007 in St.-Franciscuskerk

 

Dinderin

Seaside

The Goslings

When I fall in love

Mnogajalette

La Paloma

Old Mac Donald

Old Irish Blessing

La fanfare du printemps-L.Bovet

River in Judea

Missa Luba - Kyrie

Missa Luba - Sanctus

Missa Luba - Agnus Dei

E Oru O

Thuma Mina

Amezaliwa Bwana

Iqude

Ning Wendete

Nkosi Sikelel’ iAfrika

Singing all together

Siyahamba


Dubbelconcert Siyahamba

Een vieze novemberstorm afgewisseld met een forse regenbui kon de vele aanwezigen niet weerhouden het dubbel concert ‘Siyahamba’ in de Franciscuskerk bij te wonen.

Door het schrale licht en de witte bamboestokken tegen de zwarte achtergrond waanden wij ons in een Zuid-Afrikaanse Zulu-kerk. De frele stem van Trees Van Cotthem wekte ons op uit de verwondering. De zwarte silhouetten van Blij Rondeel hadden reeds het podium gevuld. De schijnwerpers, vakkundig geplaatst door leden van het ‘BuurTTeater’, knipten aan en met Dindirin, dindirin nam het multicultureel concert een aanvang. 
Wij waanden ons in een Zuid-Afrikaanse Zulu-kerk
 Met enkele goed gekozen muzikale stukjes uit balladen en sprookjes wist Liliana Duma haar publiek te vertederen.

Het duurde niet lang of rare, enge, ongewone geluiden vormden de intro van jekkolo-kids. Het Jungle Boek kwam tot leven. Voor verrassing echter zorgde de ‘verliefde stieros’: een mengeling van liefdesverdriet en jong stierengeweld. Gelukkig hield Nele Honee de stieros goed in de hand. ‘Ze kregen veel kindros en prachtige hoornos, olé, olé’ juichten de kids.

Tijdens de pauze hadden vrienden en sympathisanten het over de mooie prestatie en gedreven inzet. Bij de aanvang van het tweede deel serveerde jekkolo-Teens onder leiding van Kay Holzinger een multiculturele pittige cocktail. Zij lieten de aanwezigen  onder pianobegeleiding van Pieter Akkermans genieten van aangeleerde songs, sommige geleerd tijdens hun reis door de USA. Hun tocht ging verder tot in het diepe Amazonewoud van Brazilië. Een medley van bekende negro spirituals gaf uiting aan de zucht naar vrijheid van zovelen, niet in het minst in het Zuiden van Congo.

Vrijheid van volkeren, overal ter wereld…

De kerk werd vol gezongen tijdens de Missa Luba. De krachtige stem van de Roemeense solist Gelu Severin scheurde door de kerkruimte. Heidi De Bondt en Tinne Terclavers gaven met de djembe het ritme aan.

Pareltjes van Nigeriaanse en Tanzaniaanse volksmuziek bracht Blij Rondeel. Hun Nikosi sikele (Heer, zegen Afrika) maakte de kerk stil.

Het gezamenlijke Siyahamba, uitgevoerd  door de drie koren, zorgde voor een ware apotheose, onthaald op een welverdiend drievoudig applaus.

Blij Rondeel en Jekkolo kids en Teens werkten samen: een inspanning en inzet van vele weken en maanden.

Let’s go for it. We’ll see.’, zegden Liliana, Nele en Kay.

‘We want more.’, riep het publiek.

‘We are the future.’, swingden  Kids en Teens.

Gelukwensen met het multicultureel concert.

Herman Van Overbeke in K&L